Здравейте, Дъщеря ми е на две и 8 месеца и от

...
Здравейте, Дъщеря ми е на две и 8 месеца и от
Коментари Харесай

Досадните тикове: детето непрекъснато мига с очи

„ Здравейте, Дъщеря ми е на две и 8 месеца и от известно време има нещо като тик с очите. Само примижава за секунда. Това го прави постоянно денем. Нямам обаче пояснение за какво. Нещо като неприятен табиет. Казва, че желае да го прави. Не мисля, че косата ѝ пречи. А няма проблем със зрението. Освен това не съм забелязала да го прави единствено, когато е обезпокоена. Прави го във всички условия. Много се тормозя, а не знам от кое място да пускам с търсенията си, по тази причина взех решение да пиша на вас като за начало. Надявам се да ми отговорите. "   
Това ни писа нашата читателка А. Стоянова и потърсихме отговор от експерт. 
80 % от децата на възраст сред 5 и 12 години имат потрепвания или тикове - мигат с очи, бръчкат нос, вършат гримаси, въртят коси, хапят устни.
Обикновено деянията зачестяват в предучилищна възраст. И са по-чести при момчетата.
Защо се явяват тези реакции и какво да е държанието на родителите, споделя детският психолог Галя Даскалова.

Защо детето има тикове

Понякога потрепванията са мъчно забележими. Най-често с течение на времето те минават от единствено себе си. Едва при 10-15% от децата те са по-изявени и тревожат родителите.
Тези потрепвания могат „ да се разхождат “ по тялото. Ако в избран миг детето премига с очи, след известно време спра да мига, само че стартира да вземем за пример да си гънка нослето. Или пък да си задържа дъха, все едно въздиша тежко.
Тези тикове не са като „ неприятните “ привички (гризане на нокти, въртене на коси, хапане на устни). Те се повтарят по-често и по-трудно могат волево да се управляват. Движенията са по-бързи и детето не ги усеща като някакъв дискомфорт или стрес. И нямат някаква цел. Приличат си с „ неприятните “ привички по това, че са породени от някаква прочувствена неустановеност.

Емоционална неустойчивост

Тиковете са механична изява на прочувствена неустойчивост. Засилват се извънредно от прочувствено разстройство и чувство за неустановеност.

Влияят се също по този начин от несъразмерна възбуденост или противоположното – от липса на занимания. Явяват се тогава, когато детето скучае и е отегчено.
Тиковете могат да бъдат събудени от всичко, което по някакъв метод нарушава салдото на страстите и дава хиперстимули на тялото. 

Съвременните проучвания сочат, че тези вибрации и тикове са разследване от химичен дисбаланс на избрани мозъчни центрове. Известно е, че нервната система е в интервал на развиване в детската възраст. Тиковете са резултат от тези съмнения в работата ѝ.
Знаете, когато тв приемникът работи, дисплеят може да потрепва и би трябвало да се настрои малко по-фино. Това не значи, че тв приемникът не работи. Така е и с нервната система на децата.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР